Economie

5 Boekhoudtips Die Je Moet Weten

5 Boekhoudtips Die Je Moet Weten

Of je nu actief bent als ZZP’er of in het MKB, voor de meeste ondernemers is de administratie een noodzakelijk kwaad. Boekhouden is voor de meeste ondernemers iets waar ze liever zo min mogelijk tijd aan besteden. Om dan toch het overzicht te bewaren hebben we de volgende tips voor je.

Tip #1 – Tijdig bijwerken bespaart frustratie

Nee, de meeste mensen vinden hun administratie bijhouden niet heel leuk, maar als je er een bepaalde structuur in krijgt (dat je elke week tijd reserveert voor het doen van jouw boekhouding) dan blijf je op de hoogte van wat er speelt en kost het je uiteindelijk minder tijd.

Tip #2 – Online scannen van facturen en bonnen

Er zijn genoeg apps en scanners te koop waar je gelijk een bon of factuur digitaal kunt maken. Wel zo handig voor het onlineboekhouden, want zo heb je gelijk een digitale kopie.

Tip #3 – Zorg ervoor dat je alles goed kunt vinden

Digitale archiveren mag, maar zorg er dan voor dat je alles terug kunt vinden. Urenregistratie, contracten, offertes, facturen, inkoop- en verkoopboek, bankboek, kasboek en meer. Dit is niet van toepassing voor iedereen, maar als je bijvoorbeeld in het MKB zit moet je hier rekening mee houden.

Tip #4 – Werk en privé gescheiden

Als ZZP’er lijkt dit misschien lastig, maar privézaken en werkzaken moeten uit elkaar worden gehouden. Een goed idee is daarom ook een zakelijke rekening te nemen voor alle zakelijke transacties die je hebt.

Tip #5 – Kijk naar een boekhoudprogramma

Sommige mensen hebben geen uitgebreid boekhoudprogramma nodig, kijk daarom misschien naar onlineboekhouden waar je enkel die functies krijgt die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Vergelijk de verschillende opties voor boekhouden en bepaalt zelf welke de beste is.