Hypotheken

5 Tips bij een huis kopen

5 tips bij een huis kopen

Je gaat een huis kopen, een grote stap. Welke tips moet je weten om ervoor te zorgen dat je jouw droomhuis krijgt en de hypotheek die je verdient?

Een goed begin, dat is het halve werk. Dat is ook waar bij een huis kopen. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste stappen onderneemt om de juiste hypotheek te vinden en dat droomhuis krijgt wat binnen jouw budget valt? Met deze tips maak je de beste kans.

Tip #1 – Hoeveel kun je uitgeven?

Voordat je überhaupt op huizenjacht gaat wil je weten wat een realistisch bedrag is voor jouw hypotheek aanvraag. Voordat je begint met huizen bezichtigen is het daarom verstandig dat je eerst weet wat er binnen jouw prijsklasse valt. Laat daarom een snelle berekening maken voordat je bij een hypotheek aanvragen van jouw gedroomde huis voor vervelende verassingen komt te staan.

Tip #2 – Maak een wensenlijstje

Als je een budget hebt dan je verder kijken dan alleen hoeveel vierkante meter aan grond/huis je kunt kopen. Zo weet je wanneer een woning aan jouw wensen voldoet en maak je het totaal aantal woningen wat je moet gaan bekijken een stuk lager. Je gaat bijvoorbeeld een selectie maken op basis van wel of geen tuin, de hoeveelheid kamers, en natuurlijk hoe ver je vanaf jouw huidige werkgever wil afzitten. Wil je een vrijstaande woning of misschien een rijtjeshuis? Dat zijn allemaal vragen waardoor de selectie een stuk minder zal worden.

Tip #3 – Vooruit kijken is financieel verstandig

Bij een hypotheek aanvragen kijken sommige mensen alleen naar de huidige situatie. Maar er kan veel veranderen. Misschien ben je nu alleen – en dan met zijn tweeën. Of misschien ben je nu al met zijn tweeën maar dan met drie (of misschien wel vier). Daarom is het misschien verstandig om iets te kopen met slechts één inkomen als je toch een kinderwens hebt.

Tip #4 – Voorkom teleurstelling

Natuurlijk is het mooi dat een huis volledig bij jouw wensen aansluit, maar hoe zit het met de scholen? Past alles binnen het plaatje zoals je dat nu in de toekomst ziet. Daarom is het belangrijk de omgeving alvast te scannen.

Tip #5 – Vertrouw op je gevoel

Het klinkt misschien vreemd, maar wat voel je op het moment dat je de eerste keer binnenkomt in een huis? Voelt het als ‘thuis’ of voelt het niet helemaal zoals het zou moeten. Voor een deel baseer je een huis kopen op jouw onderbuikgevoel.