Leningen

5 Tips bij een leningaanvraag

5 Tips bij een leningaanvraag

Wat moet je weten bij het aanvragen van een lening? Leningen aanvragen hoeft niet moeilijk te zijn als je deze 5 tips maar onthoudt

Als u van plan bent een lening aan te vragen dan is het verstandig om een aantal zaken goed op orde te hebben. Een lening is namelijk vaak voor een langere periode, vandaar dat u wilt letten op gunstige leenvoorwaarden, maar ook over uw financiële situatie in de toekomst.

#1 – Kies de juiste maandlast

Bij een lening aanvraag heeft u de optie om te kiezen uit verschillende maandlasten. U heeft, gezien uw financiële situatie, echter een maximum bedrag wat u kunt lenen en een minimum bedrag. De maandlast is wat u maandelijks gaat terugbetalen aan de verstrekker.

Een lage maandlast klinkt misschien in het begin interessant, maar als de looptijd dermate lang oploopt kan het zijn dat u veel meer rente gaat betalen op de lange termijn. Kiest u echter voor een hogere maandlast, dan zult deze sneller afbetalen. Bij het kiezen moet u dan ook kijken naar de juiste balans wat precies bij uw financiële situatie past.

#2 – Verder kijken dan uw eigen bank

Natuurlijk biedt uw eigen bank ook leningen aan, maar dat betekent niet dat u hier als vaste klant altijd de meest gunstige prijs betaalt. U kunt vaak andere, meer voordelige aanbieders vinden als u even verder durft te kijken dan uw standaard ‘huisbank’.

#3 – De juiste looptijd

U heeft een doel voor ogen als u een lening afsluit. Het is dan ook belangrijk dat u deze economische levensduur goed afstemt me de looptijd van het geleende geld. Zo is de looptijd van een autolening vaak 5 jaar, omdat de auto een economische levensduur heeft van 5 jaar. Het is belangrijk om deze goed af te stemmen met uw uiteindelijke doel.

#4 – Samenvoegen heeft voordeel

Heeft u bij een bank meerdere leningen? Dan kan het voordelig zijn om deze over te zetten naar een nieuwe. Dit is vaak niet alleen voordelig, maar biedt ook nog eens veel meer overzicht.

#5 – Goed vergelijken

Natuurlijk wilt u een gunstige prijs betalen voor uw lening, maar er is meer dan rente als het om vergelijken gaat. Denk bijvoorbeeld aan het boetevrij aflossen, kosten voor afsluiten, bemiddeling of advies, en misschien kunt u een lagere rente betalen als u op beide namen afsluit.